Op. Dr. Halil İbrahim Tekin
Anne adayının en duygulu anı bebeklerinin kalp atışlarını duydukları andır
DrHITDr. Halil Ibrahim Tekin
Vitamin D ve İnfertilite
Günümüzde en popüler vitamindir. KKTC gibi güneşi bol bir ülkede %40 lara varan oranlarda eksikliği ve buna bağlı hastalıklarda artış izlenmektedir. Güneş giren yere hastalık girmez sözü, sanki Vitamin D’nin güneş ışınlarıyla sentezlendiğini anlatmakta ve nasıl hastalıklardan koruduğunu söylemektedir.
D vitamini, yağda çözünen, iki önemli tipi olan, vitamin d2 ve vitamin d3 grubudur. D vitamini gelişmiş canlılarda güneşe maruz kalma sonucunda ciltte sentezleme şeklinde üretilir. Basit canlılar bu vitamini içerdiğinden gıdalarla da bir miktar almak mümkündür. Kemik ve kalsiyum metabolizması için önemlidir. D vitamini güneşte bulunan Morötesi yani ultraviyole ışınlarıyla vücutta sentezlenir
Vitamin D sperm kalitesi ve yumurta kalitesini etkileyen bir faktördür. Vitamin D’nin serum değerleri (50 ng/ml) dikkatli olmak ve tedavi gerekir. Düşük ve fazla konsantrasyonda olan Vitamin D birim alandaki sperm sayısı, hareketi ve morfolojisini etkilemektedir. Vitamin D seviyelerinin düşük ya da fazla olması ovülasyon indüksiyonu, yumurta sayısı, kalitesi, embriyo gelişimiyle ilgili değildir. Ancak embriyonun rahim duvarına implantasyonu yani yapışması ve yerel olumsuz bağışıklıkla ilgili reaksiyonlar üzerine çok olumlu etkisi vardır. İnsan serumunda 20 ng/ml (veya 50 nmol/l) nin altında bir Vitamin D seviyesi saptandığında özellikle obez kadınlarda, insülin rezistansı olan kadınlarda, düşük yumurta rezervli kadınlarda, sperm kalitesi ve sayısı düşük olan erkelerde Vitamin D takviyesi yapılmalıdır. Özellikle yaşlı, koyu renkli derili kişilerde vitamin D eksikliği çok sık izlenir. 25 μg (1000 IU) günde Vitamin D alınması bu gruba tavsiye edilir.
Vitamin D bağışıklık sistemi ve sinir sistemi üzerinde de ciddi etkileri bulunan bir maddedir. Eksikliğinde kış hastalıkları, geç iyileşme, Alzheimer gibi hastalıkların oluşmasında artış olduğu bildirilmektedir.
Kanda yapılan l (25-hydroxy-vitamin D) ölçümüyle kişilerin Vitamin d seviyeleri hakkında bilgi edinilir. 25-hydroxyvitamin D 'nin serum seviyelerindeki 35–55 ng/ml ya da 90-140 nmol/l civarında olması ideal olarak kabul edilir.
0 - 14.9 ng/ml = ciddi Eksikliği
15.0 - 31.9 ng/ml = hafif eksiklik
32.0 - 100.0 ng/ml = uygun seviyeler
>100.0 ng/ml = toksik yani zehirleyici
Yukarıdaki seviyeler nmol/l olarak da çevrilir.
Günlük gıdalarla ancak ihtiyacımızın %20 sini karşılayabiliriz.
Balık Yağı: Özellikle morina balığı ciğerinin yağı geleneksel olarak D vitamini eksikliği tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde balık yağı olarak bilinen bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir. D vitamini ihtiyacının yaklaşık bir yemek kaşığı yağ ise günlük ihtiyacın 3.5 katı D vitamini içermektedir.
Balıklar: Çeşitli balıklar D vitamini bakımından zengindir ancak yağlı balıklar daha çok D Vitamini içerir. D vitamini için en çok ton, somon ve uskumru gibi balıklar önerilmektedir.
Ayrıca ilaç olarak da çok uygun fiyatlara satılmaktadır.
Tüm yukarıda belirtilen grupların test yaptırmalarını öneriyoruz.
Balık yağı ile hem Omega 3 hem de vitamin D alma şansımız olmaktadır.
Özel Hat
Bu işaret Dr. Halil İbrahim Tekin ile aranızda özel hat anlamına geliyor. Herhangi bir konuda yazmakta tereddüt etmeyiniz. En kısa sürede yanıt alacaksınız.
Son Haberler
Gebelik oranları ve PGD için geliştirilmiş en yeni cihaz Piezo-7mm4G ile daha hassas ve başarılı sonuçlar alabiliyoruz.
Cihaz KKTC ve TC'de ilk.
Dünyanın en ağır üçüzlerinden Aslı, Masal ve Yiğit bebekler. Toplam 8620 gram doğdular. Ebeveynleri Op. Dr. Halil İbrahim Tekin tarafından gördükleri tedavi sonrasında hiçbir komplikasyon yaşamadan doğum gerçekleştirdiler.
Üçüzlere sağlıklı bir ömür diliyoruz.