Op. Dr. Halil İbrahim Tekin
Anne adayının en duygulu anı bebeklerinin kalp atışlarını duydukları andır
DrHITDr. Halil Ibrahim Tekin

Tüp bebek ve donasyon tedavisinde başarısızlığın nedenleri nelerdir?

Tüp bebek ve donasyon tedavisinde başarısızlığın nedenleri:

1-Laboratuvar;
Yumurtalar ve spermler vücut dışına alındıkları ve dış ortamda işleme alındıklarından iyi ve kusursuz bir laboratuvar gereklidir. Kullanılan malzemenin tamamına yakını uzak ülkelerden ithal edilirler. Özellikle medyum (sıvı karışımlar) denilen ve hücrelerin yaşamını sürdürdükleri ortam çok hassastır. PH, oksijen konsantrasyonu ve daha da önemlisi medyumların soğuk zincir dahilinde getirilmiş olması çok büyük önem arz eder. Kuluçka makinalarının ısısı, nemi gaz seviyeleri ve temizlikleri de hayati önem taşır. Havada bulunan toz miktarı da gebelik şansını azaltmaktadır. Hava kalitesi düştüğünde düşük oranlarının artığını gözlemlemişizdir. Her laboratuvarda işlemleri bilen personel bulunur. En önemli beceri laboratuvarda oluşan sorunları erken tespit etmektir. İyi bir embriyolog 15-20 yılda yetişir. Tecrübe hayatidir. Laboratuvarda oluşan sorunları erken tespit eden ve çare üreten kişi iyi bir laboratuvar için şarttır.

2-Doktor;
Başarıda en önemli unsurlardan biri de tedaviyi planlayan hekimdir. Hekim hatalarını anlamak nispeten kolaydır. Örneğin HSG çektirmeden (özel durumlar dışında ) tedaviye başlayan, ilaç dozunu sürekli değiştiren, rezervi iyi olan hastalarda yeteri kadar olgun yumurta elde edemeyen, tiroid hormonlarını tespit edemeyen, yumurta çatlatma günü progesteron bastırmayan hekim muhtemelen yanlış yapmaktadır. Ayrıca endometriyumu ciddiye almayan, gereksiz yere hiç bir ultrason ve HSG filmi olmadan histeroskopi yapıp bir bakalım diyen hekim yanlış seçimdir. Yine yanlış ilaç seçimi, eski ve demode olmuş protokolleri uygulayanlar, ilaç kullanım süreleri ve dozlarını yanlış belirleyen hekimler yanlış seçimdir. Meslek hayatımda yurtdışından gelen bir hastanın günde 12 adet ESTRAFEM ilacından kullandığını da gördüm. Bu ilacın dozunu artırınca endometriyumun kalınlaşacağını düşünmektedirler. Rahim içinde hiç bir problem olmayan hastaların gereksiz yere rahim içlerini genişletmek amacıyla kesildiğini üzülerek görmekteyiz. Endometriyozis hastalarında 3 aylık hazırlık tedavisi yapılamadan tedavi başlamaktadır. Sonucu olumsuz etkiler. Hekim arkadaşlarımız genel kabul gören makul yenilikler yerine kimsenin ciddiye almadığı gebelik aşısı ve lenfosit aşısı gibi ilave tekniklere başvurmamalıdırlar. Daha önce çok önemli bir yenilik gibi ortaya atılan yapıştırıcı, yuvalama (hatching), IVM, ROSI gibi tekniklerin zaman içinde gebelik üzerinde önemli bir katkısı olamadığı anlaşılmıştır.

Özel Hat

Bu işaret Dr. Halil İbrahim Tekin ile aranızda özel hat anlamına geliyor. Herhangi bir konuda yazmakta tereddüt etmeyiniz. En kısa sürede yanıt alacaksınız.

Son Haberler

Yeni yerimizde yepyeni donanımlar

Gebelik oranları ve PGD için geliştirilmiş en yeni cihaz Piezo-7mm4G ile daha hassas ve başarılı sonuçlar alabiliyoruz.
Cihaz KKTC ve TC'de ilk.

Dünyanın en ağır üçüzlerinden

Dünyanın en ağır üçüzlerinden Aslı, Masal ve Yiğit bebekler. Toplam 8620 gram doğdular. Ebeveynleri Op. Dr. Halil İbrahim Tekin tarafından gördükleri tedavi sonrasında hiçbir komplikasyon yaşamadan doğum gerçekleştirdiler.
Üçüzlere sağlıklı bir ömür diliyoruz.