Op. Dr. Halil İbrahim Tekin
Anne adayının en duygulu anı bebeklerinin kalp atışlarını duydukları andır
DrHITDr. Halil Ibrahim Tekin
Tüp bebek tedavisinde anestezi işlemi
Korku konuyu bilmemekten kaynaklanır. Günümüz anestezisi son derecede konforlu ve güvenli bir ağrısızlık ve veya uyku da sağlamaktadır.
Yukarıda sayılan işlemler bilindiği üzere anestezi altında yapılabilmektedir. Biz de bu işlemlerde anesteziyi tercih etmekteyiz. Anestezi tekniğinde modern bir uyutucu olan Propafol ve birlikte verilen Fentanil gibi çok kuvvetli ağrı kesiciler birlikte verilerek yapılır. Anestezi öncesi alınması gereken önlemler hasta tarafından bilinmeli ve anlaşılmalıdır. Anestezi alacak olan hastalar anestezi öncesi 6 saat bir şey yiyip içmemelidir. Burada amaçlanan şey hasta uyuduğunda midesinin boş olmasıdır. Midenin dolu olması halinde anestezi ile bilincini ve kontrolünü yitiren hasta istenmeyen kasılmalar ile midesindeki sıvıyı iterek tekrar boğazına getirebilir. Ve bu maddeler nefes alma esnasında nefes borusuna ve akciğerlere gider. Bu durum çok tehlikelidir ve asiti mide sıvısı geçtiği solunum sistemi borularını yakar. Yine katı halde nefes borusuna giden gıda parçası bir noktada nefes borusu dallarını tıkar. Hem nefes darlığına yol açar hem de farkına varılmazsa akciğerlerde iltihaplanmaya yol açar.
Çok az bile olsa gıda veya sıvı alınması ciddi risk yaratabilir.
Daha büyük ameliyatlarda ve acil ameliyatlarda hastaların nefse borusuna kapalı sistem bir kateter sokulur. Mide doluysa nazohastrik sondayla mide muhtevası boşaltılır.
Hastalar bu işlemleri yaptırmaya gelirken istenen testleri yanlarında getirmelidir. Daha önceden istenmekte olan anestezi ile ilgili Narkoz testleri daha modern ilaçlar kullanıldığından terk edilmiştir.
HSG ve yumurta toplama (opu) işlemi çok kısa sürer. 20 yumurta bile toplam 10-15 dakika içersinde rahatlıkla toplanabilmektedir. Bu işlemler nadiren 15 dakikayı geçer.
Hastaların ayılma süreleri yine modern İlaçlarla çok kısalmıştır. Oda döndüğünde hasta rahatlıkla konuşabilir olmalıdır. Eğer hasta sözlü uyarılara cevap vermezse odada bulunan refakatçi hemen görevliyi çağırmalıdır. Odada bulunan ve işlemden çıkan hasta nefes alıp vermeli ki bu karnın ve göğüs kafesinin inip kalmasından kolayca anlaşılır. Yine hastanın morarması hakkında acil doktora haber verilmelidir.
Hastalar işlem saatinden en az 30 dakika önce klinikte olmalı ve gerekli formları okuyarak dikkatle doldurmalıdır. Daha önce geçirilmiş hastalıklar, kullanılan ilaçlar mutlaka form da sorulmasa bile söylenmelidir.
Yumurta toplama ve TESE-TESA işlemlerinden önce hastanın ve klinikte çalışan tüm personelin sağlığını İlgilendirdiğinden dolayı bulaşıcı hastalık testleri yapılmış ve hazır olmalıdır.
Yumurta toplama işleminde kanama riski olduğundan işleme girmeden önce hastanın kan sayımı ve pıhtılaşmayla ilgili testleri yapılmış olmalıdır.
Acelesi olan hastalar kliniği terk etmeden önce, mide bulantısı, ağrı kulak çınlaması, bulanık görme vs. gibi bulgular olduğunda bu belirtileri mutlaka hekimlerine bildirmelidirler.
Özel Hat
Bu işaret Dr. Halil İbrahim Tekin ile aranızda özel hat anlamına geliyor. Herhangi bir konuda yazmakta tereddüt etmeyiniz. En kısa sürede yanıt alacaksınız.
Son Haberler
Gebelik oranları ve PGD için geliştirilmiş en yeni cihaz Piezo-7mm4G ile daha hassas ve başarılı sonuçlar alabiliyoruz.
Cihaz KKTC ve TC'de ilk.
Dünyanın en ağır üçüzlerinden Aslı, Masal ve Yiğit bebekler. Toplam 8620 gram doğdular. Ebeveynleri Op. Dr. Halil İbrahim Tekin tarafından gördükleri tedavi sonrasında hiçbir komplikasyon yaşamadan doğum gerçekleştirdiler.
Üçüzlere sağlıklı bir ömür diliyoruz.