Op. Dr. Halil İbrahim Tekin
Anne adayının en duygulu anı bebeklerinin kalp atışlarını duydukları andır
DrHITDr. Halil Ibrahim Tekin
Tüp Bebek ve Çoğul Gebelik
Her tüp bebek deneyen çift aklından iki tane bebeklerinin bir defada doğmasını istemez ancak kendi tecrübemiz % 50 oranında ikiz gebeliğin istendiği yönündedir. Son 30 yılda Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre ikiz gebelik oranının %70 oranında arttığı yönündedir. Sebebi ise yardımla üreme tekniklerindeki gelişmelerdir.
Son yıllarda birçok ülkede transfer edilecek embriyo sayılarını kısıtlamaya yönelik bir çaba vardır. Bu kısıtlama bir kaç sebepten olmaktadır. Bu ikiz bebeklerin erken doğarak yoğun bakım masrafı açmaları birinci sebeptir. Sağlık sigortası sistemleri maliyetlerin çok yüksek olmasından yakınmaktadır. İkincisi de erken doğumlardan dolayı bebek ölüm riskinin yüksek olmasıdır. Yine bu erken doğan bebeklerde serebral palsi gibi nörolojik rahatsızlıkların ömür boyu topluma ve aileye yük getireceği kuşkusuzdur.
Prematüre doğum oranı %60 oranında olup 35 hafta civarındadır ki bu haftalarda bebeklerin yaşama şansı çok yüksektir.
32 hafta civarında doğan bebeklerde risk olarak az da olsa serebral palsi, zekâ geriliği, duyma ve işitme kaybı olabilmektedir.
İkiz gebelerin çok büyük bir kısmı sezaryen ameliyatıyla doğurtulurlar. Ameliyat külfet demektir. Normal doğuma göre kanama riski vesaire biraz daha fazladır.
Preeklamsi görülme sıklığı daha fazla olmakla birlikte yaklaşık 20 yıldır kullanmakta olduğumuz düşük doz Aspirin ile bu tabloyla hiç karşılaşmadık. Preeklamsi yüksek tansiyon ve börekleri tutan ciddi bir durumdur. Ama Aspirin ile önlenebilmektedir.
İkiz gebelik olmasını istenmediğinde mümkün mertebe 5. gün blastosist transferi yapmak çok anlamlıdır. Ancak bu her zaman geçerli değildir. Embriyo kalitesi düşük olduğunda ise tek embriyo transferi uygun olmaz. Bu durumda tek embriyo transferinde gebelik şansını azaltacaktır. İyi kalitede blastosisitler olduğunda bir ya da iki embriyo transferi yapmak gebelik şansını değişmeyecektir.
Hastaların tek embriyo transferine ikna edilmesi bazı zorluklar içerir. Hastalar daha önce tüp bebek yaptıran yakınlarına sorarlar ve iki embriyo bir çoğuna transfer edildiğinden etkilenip iki embriyo transferi isterler..
ABD de önerilen ki TC deki gibi bir zorunluluk değildir. Otuz beş yaşın üstündeki bayanlara 3. gün embriyoları için 2 ve beşinci gün embriyoları için de bir embriyo transferini tavsiye etmektedir.
Transferi yapacak olan hekim embriyo kalitesini ve hastanın ikiz bebek isteğini değerlendirerek sayıya karar verit.
Anne adayının obez ya da kilolu olması ikizlerde oluşacak erken doğum ve komplikasyonları azaltmaktadır. Yine ABD de yapılan bir araştırmada kısa boylu kişilerin (160cm) altında olan kadınlarda tek ya da ikiz gebelik oluştuğunda erken doğum riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Bizim de dikkat çekmek istediğimiz iki husus var. Birincisi ikiz gebeliklerde modern takip yöntemleri ve gelişen yeni doğan yoğun bakımı teknolojileriyle beraber çok ciddi bir riskin olmadığı yönündedir. Kişisel tecrübemiz son yirmi yılda takip ettiğim ikiz gebelerin tamamının sorunsuz yaşamış olmasıdır.
İki ve daha çok çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için tek embriyo transferini savunmak kanaatimizce pek anlam taşımaz. Birinci sebep tek embriyo transferi yapılırsa çiftler için iki kez tüp bebek yapmak gerekir. İkinci kez tüp bebek masrafı yapılacak ve bu yapılan işlem için de gebelik şansı yaş ilerlediğinden daha az olacaktır.
Tek embriyo transferi yapıldığında zahmeti olan tüp bebek hazırlık ve tedavi işlemleri ikinci bebek için yeniden yapılacak, sadece para değil zaman kaybı da olacaktır. Yine iki çocuk için İki kez doğum yapılacak ve iki kez emzirme dönemi olacaktır. Çalışan bir kişi için iki kez doğum ve emzirme izinleri kullanılacak ve ülke ekonomisi için iş gücü kaybı olacaktır.
Ayrı ayrı doğan çocuklar için aynı dönemler yeniden yaşanacaktır.
Özel Hat
Bu işaret Dr. Halil İbrahim Tekin ile aranızda özel hat anlamına geliyor. Herhangi bir konuda yazmakta tereddüt etmeyiniz. En kısa sürede yanıt alacaksınız.
Son Haberler
Gebelik oranları ve PGD için geliştirilmiş en yeni cihaz Piezo-7mm4G ile daha hassas ve başarılı sonuçlar alabiliyoruz.
Cihaz KKTC ve TC'de ilk.
Dünyanın en ağır üçüzlerinden Aslı, Masal ve Yiğit bebekler. Toplam 8620 gram doğdular. Ebeveynleri Op. Dr. Halil İbrahim Tekin tarafından gördükleri tedavi sonrasında hiçbir komplikasyon yaşamadan doğum gerçekleştirdiler.
Üçüzlere sağlıklı bir ömür diliyoruz.