Op. Dr. Halil İbrahim Tekin
Anne adayının en duygulu anı bebeklerinin kalp atışlarını duydukları andır
DrHITDr. Halil Ibrahim Tekin
Endometriozis tanısı ve tedavisi
Endometriozis karın içinde veya dışında her hangi bir organın üstünde normalde sadece rahim içerisinde bulunması gereken hücre ve dokuların bulunmasıdır. Bu dokular hormonlara duyarlı olup bazen adet kanamasına benzer bir şekilde dökülerek kanama yapabilirler. Görüntü olarak minik siyah nokta şeklinden düzensizlikler kırmızı damarlanma şekline kadar değişik özellikler gösterebilir.
Endometriozis Tanısı
Tanı koymak bir kaç şekilde olabilmektedir. Ameliyat esnasında gözle görerek tanı konabilir. Eğer kistleri varsa içerisinde çikolata kıvamında ve renginde sıvı olur. Bu kistler çok kolayca patlarlar. Ayrıca ultrason yapılırken tecrübeli gözler bu kistleri tanımlayabilirler. Şüpheli durumlarda sitopatolojik inceleme ile kesin tanı konur. Yine yan belirtiler tanıya yardımcı olur. Bu hastalık genellikle batın içerisinde yaygın yapışıklıklara sebep olurlar. Yapışıklıklar ilişki ve kadın doğum muayenesi yapılırken ağrıya sebep olur. Belli ağrı kesiciler bile ağrıyı geçirmezler. Tecrübeli bir hekim kolaylıkla bu hastalıktan şüphelenebilir.
Endometriozis Belirtileri
Birinci belirti karın ağrısıdır. Bu ağrı adet döneminde ve ilişkide ortaya çıkar. Az bir oranda ise sürekli ağrı vardır. Hastaların adet döneminde Ponstan adlı ilaçla bile hastaların ağrısı geçmezse Endometriozis’ten şüphelenmek doğrudur. Yıllar içerisinde bu ağrıların artarak sürdüğü hastalar tarafından ifade edilir. Çok ilerleyen vakalarda bulantı, yorgunluk kilo kaybı gözlenir. Yine vakalarda yapışıklık yapan tiplerinde kabızlık veya ishal çok nadiren gözlenir. Şişme ve barsaklarda gaz oluşumuna yol açabilir.
Göbekte ve vajina dışında görüldüğünde adet dönemlerinde bu odaklardan kan gelebilir. Sezaryen yapılan bölgede, rahimde yerleşirse hasta hiç geçmeyen hafif kanamadan şikayetçi olabilir.
Yine komşuluk yoluyla mesanede komşuluk olursa idrar la birlikte kan çıkması ve hatta idrar yaparken ağrı yani disüri yapabilmektedir. Çok çok nadir olarak ta yerleştiği organa ait bulgulara sebep olmaktadır.
Endometriozis Sebebi (ETİYOLOJİ )
Sebebi tam olarak anlaşılmamış bir hastalıktır. Bir takım teoriler vardır ancak hiç biri kesin değildir. Adet kanıyla ters akım olursa batın içine yayılacağı düşünülmüştür. Ayrıca embriyolojik dönemden kalma hücre artıklarının bu bölgelerde büyüdüğü iddia edilmiştir.
Cerrahi yara üzerinde yine bulaşma yoluyla olabileceği düşünülmektedir ki akla yatkındır. Ancak diğer yerlerdeki hastalık odaklarını açıklamaya yetmez.
Kan yoluyla hücrelerin yayıldığı da düşünülmektedir.
Başka bir teoriye göre de endometriyumdakine benzer hücreler immün sistem tarafından tanınır ve rahim içi haricindeki yerlerde yok edilir. Bu hastalıkta ise olmamaktadır.
Görülme Sıklığı (İNSİDANS)
Dünya üzerinde 175 milyon kadında bu hastalığın kısırlığa yol açtığı hesaplanmıştır. Bu hastalığı taşıyan kadınların sadece üçte birinde üreme fonksiyon bozuklukları görülmektedir.
Özel Hat
Bu işaret Dr. Halil İbrahim Tekin ile aranızda özel hat anlamına geliyor. Herhangi bir konuda yazmakta tereddüt etmeyiniz. En kısa sürede yanıt alacaksınız.
Son Haberler
Gebelik oranları ve PGD için geliştirilmiş en yeni cihaz Piezo-7mm4G ile daha hassas ve başarılı sonuçlar alabiliyoruz.
Cihaz KKTC ve TC'de ilk.
Dünyanın en ağır üçüzlerinden Aslı, Masal ve Yiğit bebekler. Toplam 8620 gram doğdular. Ebeveynleri Op. Dr. Halil İbrahim Tekin tarafından gördükleri tedavi sonrasında hiçbir komplikasyon yaşamadan doğum gerçekleştirdiler.
Üçüzlere sağlıklı bir ömür diliyoruz.